Blogomról dióhéjban

Blogom tartalma az aneszteziológia, intenzív terápia, és mindaz, ami egészséggel, egészségmegőrzéssel kapcsolatos. Első sorban egy friss internetes rendelkezés miatt indítom útjára: 2015 április 21-től a Google hivatalos közleménye szerint a mobilbarát weboldalak kifejezett előnyt fognak élvezni a Google rangsorolásban, vagyis a weboldal láthatóságában. Nem szeretném, ha 2009 óta létező orvosi, egészségügyi honlapom láthatatlanná válna. A gportalos honlapoknak sajnos komoly esélye van erre, ugyanis nem alakíthatók mobilbaráttá, bárhogy is igyekeznék.
Alábbi blogom első sorban egy címlista és linkgyűjtemény, amely átirányít meglévő weboldalamra, értékes cikkeimre. Ezek nagy része blog formában nem lenne sem élvezhető, sem érthető. Értékes ábra anyagának nagy részét magam készítettem, szerteágazó tartalma a blogon engedélyezett 10 oldalba aligha férne be.
Hogyan találod meg a téged érdeklő tartalmakat?
Blogom tartalmát témakörök szerint oldalakra bomtom, itt megtalálod azokat a címeket, amelyek közül kiválaszthatod, mi érdekel.
Szeretettel várom mindazokat, akik műtétre készülnek, mindazokat, akik szoronganak kórházi kezelésük miatt. Eredeti honlapomon fórumlehetőség áll rendelkezésedre, ahol kérdezhetsz, igyekszem aggályaidra, kérdéseidre érthető formában válaszolni.

2015. április 6., hétfő

Általános anesztézia gyógyszerei és az altatás veszélyei

Alapvetően három gyógyszercsoportot alkalmazunk az altatásokhoz:
- altatók: - intravénás szerek
               - inhalációs (belélegeztetéssel bevitt) szerek
- fájdalomcsillapítók
(erős hatású, alapvetően kábító fájdalomcsillapítók, vagyis kábítószerek. Különlegességük, hogy fájdalomcsillapító hatásuk igen erős, a Morfin hatását kb 1000-10000-szer haladja meg. Hozzászokást nem okoznak, légzésbénító hatásuk kifejezett. )
- izomlazítók, más néven relaxánsok
(Az idegek és izmok kapcsolatát gátolják időlegesen azáltal, hogy erősebben kötődnek az izmok receptoraihoz, mint az ingerület-átvivő anyag). 

Veszélyek: Minden beteg, minden ember egyedileg reagál a gyógyszerekre. A gyógyszerek által kiváltott nem kívánatos reakciókból íme néhány reális lehetőség, mindegyik életveszélyes állapotot idézhet elő:

  • Előfordulhat allergiás reakció, amely akár életveszélyes is lehet, 
  • egyes gyógyszereink hisztamin-felszabadító hatással rendelkeznek, ezek az allergiához hasonló tüneteket, 
  • más szerek más típusú életveszélyes reakciót, az ún. malignus hyperthermiát válthatnak ki. Szerencsére az utóbbi reakció előfordulása igen ritka, és gyógyszereink fejlődésével párhuzamban ma már szinte soha nem fordul elő. (Természetesen vannak olyan műtéti típusok, ahol mind a mai napig szükségünk van azokra a gyógyszerekre, amelyek a malignus hyperthermiát kiválthatják. Jó hír, hogy van ellenszere, rossz hír, hogy ez annyira drága, hogy csak a kijelölt intézményekben áll rendelkezésre, a többi betegellátó egység innen juthat hozzá.)

 - Reális veszély minden altatás esetén a légzési szövődmények előfordulása. Ezek leginkább az altatás bevezetésekor, illetve az ébresztéskor várhatóak, főként a légcsőbe vezetett speciális műanyag csővel, az ún. intratrachealis tubussal függenek össze, hiszen ennek levezetése erős mechanikai (némely esetben, arra érzékeny betegek estén kémiai) inger a légcső sérülékeny nyálkahártyája számára. Dohányosok, asztmás betegek a leginkább veszélyeztetett csoport, amennyiben lehetséges, ezekben a betegcsoportokban a narkózist más érzéstelenítési eljárásokkal váltjuk ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése