Blogomról dióhéjban

Blogom tartalma az aneszteziológia, intenzív terápia, és mindaz, ami egészséggel, egészségmegőrzéssel kapcsolatos. Első sorban egy friss internetes rendelkezés miatt indítom útjára: 2015 április 21-től a Google hivatalos közleménye szerint a mobilbarát weboldalak kifejezett előnyt fognak élvezni a Google rangsorolásban, vagyis a weboldal láthatóságában. Nem szeretném, ha 2009 óta létező orvosi, egészségügyi honlapom láthatatlanná válna. A gportalos honlapoknak sajnos komoly esélye van erre, ugyanis nem alakíthatók mobilbaráttá, bárhogy is igyekeznék.
Alábbi blogom első sorban egy címlista és linkgyűjtemény, amely átirányít meglévő weboldalamra, értékes cikkeimre. Ezek nagy része blog formában nem lenne sem élvezhető, sem érthető. Értékes ábra anyagának nagy részét magam készítettem, szerteágazó tartalma a blogon engedélyezett 10 oldalba aligha férne be.
Hogyan találod meg a téged érdeklő tartalmakat?
Blogom tartalmát témakörök szerint oldalakra bomtom, itt megtalálod azokat a címeket, amelyek közül kiválaszthatod, mi érdekel.
Szeretettel várom mindazokat, akik műtétre készülnek, mindazokat, akik szoronganak kórházi kezelésük miatt. Eredeti honlapomon fórumlehetőség áll rendelkezésedre, ahol kérdezhetsz, igyekszem aggályaidra, kérdéseidre érthető formában válaszolni.

2015. március 29., vasárnap

Altatás - narcosis (általános anesztézia)

Amikor valaki megtudja, hogy meg kell műteni, tudatosan, vagy tudat alatt rengeteg félelem és indulat merül fel benne. Az emberek többsége azt gondolja, hogy a legjobb, amit választhat, a legjobb, ami történhet vele, az altatás.
"Ha már műteni kell, történjen mindez úgy, hogy semmit sem tudok róla!"
Ám ez nem ennyire egyszerű! Nincs "kis" altatás, altatás van, annak minden reális veszélyével együtt.

Magának az altatásnak is több fajtája van. Közös bennük, hogy a műtét idejére öntudatlan állapotot hozunk létre. Ez egyáltalán nem hasonlít a spontán, pihentető alváshoz, sokkal inább egy mély, öntudatlan, coma szerű állapot. Legtöbb esetben átmenetileg leáll a légzés, azt mesterségesen kell pótolnunk.

Alapvetően a lélegeztetéshez használt eszközök szerint három fajta altatási módszerünk van; 
  • használhatunk arcmaszkot, (rövid maszkos narcosis)
  • laryngealis maszkot (LAMA), vagy
  • intratrachealis; légcsőbe vezetett tubust (ITN, intratrachealis narcosis).
Természetesen egyéb légút biztosító eszközök is rendelkezésünre állnak, melyeket főként "nehéz légút", vagy hosszantartó lélegeztetés (intenzív osztály) során alalmazunk, de ezek ismertetése meghaladná blogom ismeretterjesztőnek szánt kereteit.

A választott gyógyszercsoportoknak megfelelően is több változata van az altatásnak, lehet úgy vezetni, hogy
  • kizárólag intravénásan alkalmazott gyógyszereket adagolunk (TIVA, vagyis teljes intravénás altatás), 
  • lehet kizárólag belélegzett gyógyszereket alkalmazni (inhalációs narcosis) - ez főként a gyermekek és a zavart tudatállapotú betegek anesztéziájában hasznos, és lehet ezek ombinációjával ún.
  • balanszírozott anesztéziát létrehozni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése