Piros lé kísérletek:
Mivel azt állítják, a mirelit is éppoly jó, mint a friss, próbát tettem.
- A 300g-os fagyasztott vegyes pirosgyümölcs igazából nem alkalmas lé készítésére, gyümölcspürét lehet belőle legjobb esetben is készíteni, ebből sem túl sokat, úgy 2dl-nyit. Rengeteg benne a mag (ribizli, szeder, málna), ezért hamar eltömíti a gyümölcscentrifuga szűrőjét. Túl sok babra munka a püréért, amit igazából nem is lehetne beiktatni ebbe a diétába. Jegyzem jó savanyú! Borsos áron, 500Ft körül mérik a 30dkg-t.
- Ma meggylével próbálkoztam. A 300g-os fagyasztott változatból elég jó minőségű lé nyerhető, mennyisége kb 2dl. A gyors centrifuga azonban alkalmatlan a lé kinyerésére, a rostok közé kerül a lé jó része, csupán nem egészen 1dl levet nyertem ki. Az öreg, lassabb centrifugám végül további 1dl levet készített a másik gép által kiköpött anyagból. Dupla munka, kevés eredmény. Drága, 450Ft/30dkg (2dl)
Narancs:
Kézzel érdemes nagyobbacska citromnyomón kifacsarni. Ma lemértem, 6db narancs = 1kg 40dkg, ebből mintegy 650ml lé nyerhető. (350Ft/kg, 490Ft-ot fizettem érte)
Almalevek:
Grammy alma 1kg (kb 3db) - igen jó minőségű levet ad, nem barnul meg még citrom hozzáadása nélkül sem. Meglepő, de a hagyományos almák közül választottak is ugyanannyi levet adnak, a piros almák azonban minimális mértékben megbarnulnak lé formájában még citrommal együtt is.
Az almalé mennyisége: 1kg almából 600ml lé nyerhető. (1kg=400Ft)
A jó minőségű citrom darabjából mintegy 100ml (1dl) lé lesz. (1kg = 600Ft)
A zellerszár meglepően sok levet ad, 1 csomag kb 8-10 szár; 45dkg = 450ml
Az uborkából is sok lé lehet, 3db kígyóuborka (84dkg) 600ml levet adott.
KÖLTSÉGEK:
A mai zöld levembe nem tettem káposztát, sem spenótot.
4 Grammy alma, 3 uborka, gyömbér, 1 csomag zellerszár, 1 db citrom került bele, mennyisége csaknem 2 liter lett, költsége kb 2000Ft. 3-4 napra lenne elegendő, ketten isszuk :)
Gyümölcsleveim:
1,8 liter alma-narancs levem lett, 2kg almát és 1,4kg narancsot használtam fel. költsége 1400Ft; 2-3 napra elegendő.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése