Blogomról dióhéjban

Blogom tartalma az aneszteziológia, intenzív terápia, és mindaz, ami egészséggel, egészségmegőrzéssel kapcsolatos. Első sorban egy friss internetes rendelkezés miatt indítom útjára: 2015 április 21-től a Google hivatalos közleménye szerint a mobilbarát weboldalak kifejezett előnyt fognak élvezni a Google rangsorolásban, vagyis a weboldal láthatóságában. Nem szeretném, ha 2009 óta létező orvosi, egészségügyi honlapom láthatatlanná válna. A gportalos honlapoknak sajnos komoly esélye van erre, ugyanis nem alakíthatók mobilbaráttá, bárhogy is igyekeznék.
Alábbi blogom első sorban egy címlista és linkgyűjtemény, amely átirányít meglévő weboldalamra, értékes cikkeimre. Ezek nagy része blog formában nem lenne sem élvezhető, sem érthető. Értékes ábra anyagának nagy részét magam készítettem, szerteágazó tartalma a blogon engedélyezett 10 oldalba aligha férne be.
Hogyan találod meg a téged érdeklő tartalmakat?
Blogom tartalmát témakörök szerint oldalakra bomtom, itt megtalálod azokat a címeket, amelyek közül kiválaszthatod, mi érdekel.
Szeretettel várom mindazokat, akik műtétre készülnek, mindazokat, akik szoronganak kórházi kezelésük miatt. Eredeti honlapomon fórumlehetőség áll rendelkezésedre, ahol kérdezhetsz, igyekszem aggályaidra, kérdéseidre érthető formában válaszolni.

2015. március 23., hétfő

Nemcsak zöld az a lé - Gyümölcs- és zöldséglevek gyakorlati útmutató, kölségek

Piros lé kísérletek:
Mivel azt állítják, a mirelit is éppoly jó, mint a friss, próbát tettem.

- A 300g-os fagyasztott vegyes pirosgyümölcs igazából nem alkalmas lé készítésére, gyümölcspürét lehet belőle legjobb esetben is készíteni, ebből sem túl sokat, úgy 2dl-nyit. Rengeteg benne a mag (ribizli, szeder, málna), ezért hamar eltömíti a gyümölcscentrifuga szűrőjét. Túl sok babra munka a püréért, amit igazából nem is lehetne beiktatni ebbe a diétába. Jegyzem jó savanyú! Borsos áron, 500Ft körül mérik a 30dkg-t.

- Ma meggylével próbálkoztam. A 300g-os fagyasztott változatból elég jó minőségű lé nyerhető, mennyisége kb 2dl. A gyors centrifuga azonban alkalmatlan a lé kinyerésére, a rostok közé kerül a lé jó része, csupán nem egészen 1dl levet nyertem ki. Az öreg, lassabb centrifugám végül további 1dl levet készített a másik gép által kiköpött anyagból. Dupla munka, kevés eredmény. Drága, 450Ft/30dkg (2dl)


Narancs:
Kézzel érdemes nagyobbacska citromnyomón kifacsarni. Ma lemértem, 6db narancs = 1kg 40dkg, ebből mintegy 650ml lé nyerhető. (350Ft/kg, 490Ft-ot fizettem érte)

Almalevek:
Grammy alma 1kg (kb 3db) - igen jó minőségű levet ad, nem barnul meg még citrom hozzáadása nélkül sem. Meglepő, de a hagyományos almák közül választottak is ugyanannyi levet adnak, a piros almák azonban minimális mértékben megbarnulnak lé formájában még citrommal együtt is.
Az almalé mennyisége: 1kg almából 600ml lé nyerhető. (1kg=400Ft)

A jó minőségű citrom darabjából mintegy 100ml (1dl) lé lesz. (1kg = 600Ft)

A zellerszár meglepően sok levet ad, 1 csomag kb 8-10 szár; 45dkg = 450ml

Az uborkából is sok lé lehet, 3db kígyóuborka (84dkg) 600ml levet adott.

KÖLTSÉGEK:
A mai zöld levembe nem tettem káposztát, sem spenótot. 
4 Grammy alma, 3 uborka, gyömbér, 1 csomag zellerszár, 1 db citrom került bele, mennyisége csaknem 2 liter lett, költsége kb 2000Ft. 3-4 napra lenne elegendő, ketten isszuk :)

Gyümölcsleveim:
1,8 liter alma-narancs levem lett, 2kg almát és 1,4kg narancsot használtam fel. költsége 1400Ft; 2-3 napra elegendő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése