Blogomról dióhéjban

Blogom tartalma az aneszteziológia, intenzív terápia, és mindaz, ami egészséggel, egészségmegőrzéssel kapcsolatos. Első sorban egy friss internetes rendelkezés miatt indítom útjára: 2015 április 21-től a Google hivatalos közleménye szerint a mobilbarát weboldalak kifejezett előnyt fognak élvezni a Google rangsorolásban, vagyis a weboldal láthatóságában. Nem szeretném, ha 2009 óta létező orvosi, egészségügyi honlapom láthatatlanná válna. A gportalos honlapoknak sajnos komoly esélye van erre, ugyanis nem alakíthatók mobilbaráttá, bárhogy is igyekeznék.
Alábbi blogom első sorban egy címlista és linkgyűjtemény, amely átirányít meglévő weboldalamra, értékes cikkeimre. Ezek nagy része blog formában nem lenne sem élvezhető, sem érthető. Értékes ábra anyagának nagy részét magam készítettem, szerteágazó tartalma a blogon engedélyezett 10 oldalba aligha férne be.
Hogyan találod meg a téged érdeklő tartalmakat?
Blogom tartalmát témakörök szerint oldalakra bomtom, itt megtalálod azokat a címeket, amelyek közül kiválaszthatod, mi érdekel.
Szeretettel várom mindazokat, akik műtétre készülnek, mindazokat, akik szoronganak kórházi kezelésük miatt. Eredeti honlapomon fórumlehetőség áll rendelkezésedre, ahol kérdezhetsz, igyekszem aggályaidra, kérdéseidre érthető formában válaszolni.

2015. március 23., hétfő

Hogyan készülj tervezett műtétre 2. - közvetlen műtét előtt

A műtéted típusától függően kell a kórházi osztályra befeküdnöd. Amennyiben nagyobb, előkészítést igénylő műtéted lesz, nagy valószínűséggel előző nap, ha műtéted előkészítést nem igényel, aznap várnak a kórházi osztályon. Ma már az egynapos sebészeti beavatkozások korszakát éljük, és amenyiben műtéted típusa ezt megengedi, lehetséges, hogy reggel elmész a műtétedre, 24 órán belül pedig haza is mehetsz. Természetsen ez csak kisebb műtétek esetében lehetséges, és csakis akkor, ha általános egészségi állapotod ezt lehetővé teszi.

Műtét előtti nap
Műtét előtti napon lehetőség szerint délután már csak könnyű ételeket fogyassz, és vacsorádat legkésőbb este 7 órára tervezd. Ezt követően éjfélig még ihatsz nagyobb mennyiségben, ha szomjas vagy, éjfél után azonban célszerű az evés-ivás kerülése.

A műtéted napján
Néhány korty víz reggel 6 óráig megengedett.
Amennyiben rendszeresen szedsz gyógyszert, ezek többségét a műtét reggelén is be kell venned. Nagyon fontos, hogy szokásos szívgyógyszereidet, vérnyomáscsökkentőidet, légzésre ható gyógyszereidet ne hagyd ki!
Vannak olyan típusú gyógyszerek, amelyeket nem szabad bevenni, illetve azoknak szedését aneszteziológusoddal egyeztetned kell!
AMIT NE VEGYÉL BE - kivéve, ha az aneszteziológus ezt kimondottan szükségesnek tartja:
- vércukorháztartásra ható gyógyszerek, főként a tablettás készítmények. Amennyiben vércukor értéked azt megkívánja, a műtéted körüli időszakban, amíg nem étkezhetsz, rövid hatású inzulin készítményt fogunk elrendelni, illetve, ha szükséges, cukor tartalmú infúziókat.
- vízhajtók
- nyugtatókat kizárólag az aneszteziológussal egyeztetve szedj a műtét napján!

Közvetlenül műtéted előtt
nagy valószínűséggel fogsz kapni egy nyugtatót, tabletta, vagy injekció formájában,
és általában bekötnek közvetlenül műtéted előtt egy intravénás infúziót.
Műtéted típusától függően, illetve, ha olyan kísérő betegséged van (főként szívbillentyű betegségei indokolhatják); orvosod előkészítésként antibiotikum adását is elrendelheti.

Mi az, amit neked kell tenned a műtét napján?
- Reggel 6 óra előtt vedd be azokat a gyógyszereidet, amelyeket aneszteziológusod előírt aznapra!
- Ne felejtsd otthon korábbi orvosi zárójelentéseidet és kivizsgálásod leleteit!
- Célszerű pontosan megjelenned a téged váró osztályon.
- Amennyiben bármilyen okból nem tudsz elmenni a műtétedre, fontos erről értesítened azt az orvost, akivel a műtétedet megbeszéltétek!
- Helyezd magad kényelembe, rendezkedj be a számodra kijelölt kórteremben. Semmi más tennivalód nincs, mint lazítani, és pihenni!
- Hölgyek: körömlakkot, sminket kérjük szépen eltávolítani! Aki műkörmöt visel, célszerű azt műtét előtt eltávolítani! Ne feledjük, nem szépségversenyre indulunk, gyógyulni szeretnénk!
(A körömlakk akadályozza a vérünk oxigénszintjét mérő, ún. pulzoximeter nevű műszer működését. Sminked elmosódhat, bekerülhet a szemedbe és ott komoly gyulladást is okozhat)
- Amennyiben műfogsort viselsz, kérlek, vedd ki és helyezd biztonságba!
- Amennyiben hallókészüléket viselsz, mert anélkül nem hallassz, vagy szemüveged nélkül nem látsz, azokat hozd magaddal a műtőbe! Altatás alatt vigyázni fogunk ezekre az eszközökre.
- Értéktárgyakat (pl. ékszerek) lehetőség szerint ne hozz magaddal, inkább beszéld meg hozzátartozóiddal, hogy azt a műtét után délután, vagy este hozzák el neked, amennyiben ragaszkodsz viselésükhöz! Mivel kórházaink nyílt intézmények, bárki ellenőrzés nélkül bejöhet, és bizony előfordulnak szarkák. nem szeretnénk, ha műtéted alatt kár érne!
- Ékszereidet, ha mégis magadon felejtetted, vedd le a műtét előtt. Kérd meg a nővért, zárja el biztonságos helyre, még jobb, ha a téged kísérő hozzátartozódra bízod.. Ugyanígy tegyél összes értéktárgyaddal (óra, ékszer, mobil, pénz). Ékszereidet azért kell levenni, mert a műtőben balesetek forrásai lehetnek.
- Közvetlenül műtéted előtt célszerű elmenni a toilettre, szólj a nővérnek, aki segít, hogy minden rendben legyen.

OK. Most már jöhet a műtős, hogy bevigyen a műtőbe!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése